Verzorgingstips

Temperatuur

De Phalaenopsis groeit het beste bij een normale kamertemperatuur van
18-22 °C. De minimale temperatuur is 16 °C.

Standplaats

Phalaenopsis groeit van nature op schaduwrijke plaatsen. Plaats de plant daarom op een plaats waar voldoende licht is, maar vermijd te felle zon. Met name in de maanden april tot en met september is het verstandig de plant niet in direct zonlicht te plaatsen, anders verbranden de bladeren. In de wintermaanden kan de plant direct zonlicht hebben. Verder houdt Phalaenopsis niet van tocht en plaats de plant niet direct bij de centrale verwarming.

Water

Phalaenopsis krijgt in de natuur, in een tropisch klimaat, in korte tijd veel water te verwerken en vervolgens weer een tijd niets. Het advies is dan ook om eens in de 7 tot 10 dagen de pot gedurende ongeveer 1 minuut onder te dompelen in water. Laat u de plant na het dompelen vervolgens goed uitlekken, het te veel aan water kan er dan goed uitlopen. De ideale temperatuur van het water is kamertemperatuur.

Herbloei

Indien u de plant voor een tweede keer in bloei wil brengen, kunt u nadat een tak is uitgebloeid, de tak boven het tweede oog (van onderaf geteld) afknippen. U kunt 2 keer de tak boven het tweede oog afknippen, daarna is het verstandig om de tak zo laag mogelijk af te knippen. Na het afknippen zet u de plant op een wat koelere plaats neer. Door de ‘koeling’ wordt nieuwe takvorming gestimuleerd. Na ongeveer 2 maanden kunt u de plant weer terugzetten op de oude plaats om weer lang te kunnen genieten van de mooie bloemen.

Onder ieder blad ontwikkelt zich een nieuwe knop die ook weer gaat bloeien. Na de bloei ook deze tak boven het tweede oog afsnijden. Zo blijft de plant bloeien. Als het herbloeien niet wil lukken, dan kan in de herfst de plant enkele maanden in een wat koudere ruimte gezet worden (15-16 graden Celsius) om de knopvorming te bevorderen. De plant moet natuurlijk wel in het licht staan. De plant is geen lagere temperatuur dan 17-18 graden gewend, omdat hij in de tropen voorkomt. De plant reageert alsof ze dood zou gaan, en legt om voor een volgende generatie te zorgen een knop aan. Gedurende deze koude-behandeling moet u ook wat minder water geven. Als u de tak ziet komen zet u de plant op de oude plaats terug.

Bemesting

Voor de bemesting van de Phalaenopsis is het advies alleen orchideeënmest te gebruiken, deze is te koop bij tuincentra. In de maanden november tot en met februari dient u de plant 1 keer per maand te bemesten, in de overige maanden 2 keer per maand. Houdt u bij de bemesting rekening met de door de fabrikant geadviseerde dosering.

Overig

De Phalaenopsis kan luchtwortels buiten de pot laten groeien, dit is helemaal geen slecht teken, in tegendeel de plant heeft het dan juist goed naar de zin. U kunt de luchtwortels gewoon laten zitten. U hoeft ze niet weg te halen of terug te stoppen in de pot. U zal daar eerder de plant mee beschadigen.

De Phalaenopsis is bestemd voor decoratie en niet voor consumptie.

Wij wensen u veel plezier met de prachtige Phalaenopsis!

Website ontworpen en ontwikkeld door X-Interactive, internetdiensten